Home Business Forlot uten å love å returnere: IKEA-eieren bestemte seg for å selge...

Forlot uten å love å returnere: IKEA-eieren bestemte seg for å selge all eiendom i Russland

Det svenske Ingka-konsernet har besluttet å selge alle sine russiske eiendeler. Selskapet er en av de største eierne av næringseiendom i landet – det eier mer enn to millioner kvadratmeter eiendom. Ingkas portefølje inkluderer områdene IKEA-butikker og -fabrikker og Mega kjøpesentre. En slik avtale vil bety en fullstendig tilbaketrekking av gruppen fra Russland. Tidligere har IKEA aldri solgt sin virksomhet i andre land.

Ingka Group har allerede begynt å lete etter potensielle kjøpere, sier to kilder i investeringsselskaper og en kilde i eiendomsmarkedet til RBC. Ifølge dem pågår det for tiden forhandlinger med minst to interesserte parter (navn ikke offentliggjort). Den endelige beslutningen om salget er ennå ikke tatt, konstaterer avisen.

Pressetjenesten til Ingka Centers, som administrerer konsernets kjøpesentre, nektet å kommentere, og bemerket at kjøpesenteret Mega fortsetter å fungere, og selskapets prioritet er å «sikre driftsikkerheten og kvaliteten på kundeservicen».

Avtale etter avtale

Denne uken, 15. februar, godkjente en regjeringskommisjon en avtale om salg av tre russiske IKEA-fabrikker til innenlandske produsenter. De nye eierne av fabrikkene var Luzales- og Slotex-selskapene. Avtalen mellom de russiske og svenske partene er ikke avsluttet ennå. Detaljene hennes ble ikke offentliggjort. Tidligere har IKEAs utenrikskontor uttalt at de forventer å fullføre utgangen fra Russland i første halvdel av 2023.

Det forventes at kapasiteten etterlatt av det svenske selskapet vil fortsette å operere i Russland, og de produserte produktene vil bli solgt i innenlandske detaljhandelskjeder. «Det er viktig for oss at produksjonen fungerer og utvikler seg, arbeidsplasser spares. Nye eiere kan om nødvendig stole på alle mulige tiltak for statlig støtte, sier Viktor Yevtukhov, nestleder i industri- og handelsdepartementet.

I mellomtiden trakk markedseksperter oppmerksomhet til det faktum at relativt små firmaer ble kjøpere av IKEA-aktiva. Analytikere er ikke sikre på om familiebedriften vil være i stand til å investere nok penger til å utvikle de tidligere fabrikkene til det svenske konsernet.

“Forretningsvolumet til Luzales og Slotex konkurrerer ikke med hvor mye penger som må investeres i disse anleggene. Der er det mest sannsynlig en annen partner, for eksempel en føderal utvikler. Eller noen statlige strukturer står bak dette, som så vil bruke disse møblene til statlige prosjekter, sier medgründeren av møbelselskapet Mr. Dører Maxim Valetsky.

En lignende mening deles av grunnleggeren av nettbutikken Divan.ru Anton Makarov. IKEA selger murstein, vegger og maskinvare, mens IT-løsninger, opphavsrett og salgsmarkedet går med selskapet selv, påpeker han. “For å selge like mye som IKEA, må du ha et slikt format, en slik merkevarestyrke,” konkluderte Makarov.

La oss vente – vi får se

IKEA kunngjorde stans av butikkene og produksjonen i Russland tidlig i mars 2022 midt i starten av en militær spesialoperasjon. Avgjørelsen berørte rundt 15 tusen mennesker. Da lovet Ingka-holdingen å beholde alle arbeidsforhold for ansatte i tre måneder og ta ytterligere beslutninger etter hvert som situasjonen i Ukraina utvikler seg.

Snart ble det kjent at IKEA la ut virksomheter for salg i regionene Leningrad, Kirov og Novgorod. I utgangspunktet var det fire av dem, men selskapets ledelse bestemte seg for å slå de to fabrikkene sammen til ett, så tre fabrikker ble inkludert i avtalen. Det svenske selskapet var på jakt etter kjøpere til disse eiendelene i nesten et halvt år.

Georgy Ostapkovich, direktør for HMS Center for Market Research, forklarer flukten til utenlandske selskaper fra Russland med deres ønske om å bevare salgsmarkedene. Den sakkyndige understreket at det ikke ble ilagt sanksjoner mot IKEA og andre utgåtte utenlandske selskaper. I følge Ostapkovich vil IKEA sannsynligvis følge ledelsen til andre merker og inngå avtaler for å selge sine russiske eiendeler for en nominell avgift med rett til tilbakekjøp innen fem år.

Hvordan innenlandske bedrifter vil utvikle IKEA-fabrikker er fortsatt uklart. Faktum er at fabrikker er utstyrt for å jobbe med visse komponenter. De nye eierne må enten se etter leverandører av elementer i utlandet, eller holde et øye med foretakene i påvente av at det svenske selskapet kommer tilbake til Russland.

Chrishttps://chrisc.no
Chris er drivkraften bak CHRISC.NO. Med en urokkelig lidenskap for journalistikk og et øye for fengslende historier, leder Chris teamet med en nyskapende visjon og et urokkelig engasjement for journalistisk integritet.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here