Home Lifestyle Vitenskapsstøttet middelhavsmat kåret til beste kosthold for 2023

Vitenskapsstøttet middelhavsmat kåret til beste kosthold for 2023

Gullmedaljene hoper seg opp. For sjette år på rad har spisestilen i Middelhavet vunnet tittelen som beste totale kosthold, ifølge rangeringer for 2023 annonsert tirsdag av US News & World Report. Måltider fra det solfylte Middelhavet ble også rangert først i kategoriene Beste diett for sunn mat og Beste plantebaserte diett , heter det i rapporten.

I to nye kategorier lagt til for 2023, Mediterranean Diet knyttet til Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) for å senke kolesterol og flexitarian dietter som den beste familiedietten, og Dietary Approaches to Hypertension Management (DASH, på engelsk) for den beste dietten for bein og ledd Helse.

“Vi leter alltid etter flere helsemessige forhold som vi kan håndtere. Men det er ofte ikke nok vitenskapelige data som undersøker diett X og tilstand X,” sa Gretel Schueller, administrerende helseredaktør for US News & World Report, som fører tilsyn med den årlige diettrangeringen.

“Bein- og leddhelse er imidlertid et område hvor det er en god mengde vitenskapelig litteratur,” sa Gretel. “Vi erkjenner også at befolkningen vår eldes, så fokus på dietter som kan forbedre livskvaliteten blant eldre individer er et viktig element.”

Også nytt av året: Anmeldere rangerte bare 24 dietter i stedet for de rundt 40 diettene som er vurdert de siste årene. Fem dietter fra den opprinnelige listen – vegetarisk, vegansk, nordisk, tradisjonell asiatisk og glykemisk indeks – ble integrert av dommere i middelhavs- og andre dietter på grunn av deres underliggende plantebaserte prinsipper.

“Take-hjem-meldingen her er erkjennelsen av at middelhavsdietten egentlig ikke bare handler om maten rundt Middelhavet,” sa Gretel. “Du kan lære leksjonene og tilnærmingen til middelhavsmatmønsteret og bruke det på ethvert kjøkken i alle land.”

Denne tilnærmingen gjenspeiles i to nye dietter – Keyto og Pritikin – som er lagt til i 2023-gjennomgangen, sa Gretel. (Ja. Det er Keyto med Y.)

“Vi erkjenner at flere og flere mennesker spiser en type diett som favoriserer planter eller plantebasert mat, eller i det minste prøver det,” sa hun. “Keto med en Y-diett bør være en fleksibel, lavkarbo middelhavsplan.”

“Pritikin-dietten fokuserer på å spise hel mat som er lav i fett og høy i fiber og er veldig fleksibel,” la hun til. “Vi ser et press for å spise mer hel, ubehandlet mat , noe jeg synes er flott.”

Hva er en middelhavsstil å spise?

Tallrike studier har vist at middelhavsdietten kan redusere risikoen for diabetes, høyt kolesterol, demens, hukommelsestap, depresjon og brystkreft. Dietten, som er mer en spisestil enn en streng diett, har også vært knyttet til sterkere bein, et sunnere hjerte og et lengre liv.

Kostholdet inneholder enkel, plantebasert matlaging, med mesteparten av hvert måltid fokusert på frukt og grønnsaker, hele korn, bønner og frø, med noen nøtter og stor vekt på ekstra virgin olivenolje . Annet fett enn olivenolje, som smør, blir sjelden, om noen gang, konsumert, og sukker og raffinert mat er reservert for spesielle anledninger.

Rødt kjøtt brukes sparsomt, vanligvis bare for å gi smak til en rett. Å spise fet, sunn fisk, som er fullpakket med omega-3-fettsyrer, oppmuntres, mens egg, meieriprodukter og fjærfe spises i mye mindre porsjoner enn i det tradisjonelle vestlige kostholdet.

Sosiale interaksjoner under måltider og trening er grunnleggende pilarer i middelhavsstilen for å spise. Livsstilsendringer som er en del av kostholdet inkluderer å spise med venner og familie, sosialt samvær under måltider, bevisst spising av favorittmat, samt oppmerksom bevegelse og trening.

andre og siste plass

Som de gjorde i 2022, kom DASH og den fleksitariske dietten på andreplass for den beste totale dietten. I likhet med middelhavsstilen for å spise, reduserer eller eliminerer disse diettene bearbeidet mat og understreker behovet for å fylle tallerkenen din med frukt, grønnsaker, bønner, linser, hele korn, nøtter og frø.

DASH-dietten legger vekt på å begrense saltinntaket i sitt mål om å senke blodtrykket, mens den flexitariske dietten, tro mot navnet, tillater en sporadisk overbæring av kjøtt eller fjærfe.

Et panel på 33 eksperter undersøkte de beste diettene og klassifiserte dem i flere kategorier: dietten inkluderte alle matvaregrupper; det var evidensbasert; nødvendig mat tilgjengelig i ethvert supermarked; hvor enkelt kostholdet er å tilberede, og om det ble brukt ekstra vitaminer eller kosttilskudd.

“Vi fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet,” sa Schueller. “Våre anmeldere føler at det er noen dietter som er så gale at de ikke er verdt å kaste bort tiden sin på, som Dukan-dietten, som vi ikke lenger vurderer.”

Den verste diettprisen gikk til årets råkostdiett , i hvert fall delvis på grunn av mangel på ernæringsmessig integritet , noe som vakte sikkerhetsbekymringer blant anmeldere. Fordi tilhengere bare kan spise ubehandlet mat som ikke har blitt tilberedt, mikrobølgeovn, bestrålt, genmodifisert eller utsatt for plantevernmidler eller ugressmidler, finner anmeldelser at dietten er nesten umulig å følge.

Den populære ketogene dietten, sammen med den modifiserte ketogene dietten, ble rangert på 20. plass av de 24 diettene, etterfulgt av Atkins, SlimFast og Optavia. Disse diettene legger vekt på å spise mat med mye protein eller fett med minimalt med karbohydrater og får lave rangeringer fordi de er ekstremt restriktive, vanskelige å følge og eliminerer hele matvaregrupper.

Til tross for den lave generelle vurderingen, ga anmeldere dietten topplasseringen som den beste dietten for kortsiktig vekttap, sa Schueller, og la raskt til at slike dietter ikke anses som en sunn livsstil.

“Dette er diettene for noen som har et bryllup eller et arrangement de ønsker å gå til i løpet av de neste månedene,” sa hun. «Skal du gå ned i vekt på kort sikt? Helt sikkert. Kommer du til å beholde den de neste to årene? Sannsynligvis ikke”.

flere vinnere

I kategorien beste diett for (langsiktig) vekttap, tok WW (tidligere kalt Weight Watchers) førsteplassen, med DASH og TLC på andreplass. WW fikk også prisen for beste kostholdsprogram (kommersielt), etterfulgt av NOOM og Jenny Craig.

Flexitarian og TLC delte gull i diettkategorien som er lettest å følge, mens Middelhavs- og DASH-diettene kom på tredjeplass.

DASH-dietten fikk topp utmerkelser som den beste dietten for hjertehelse og for personer med diabetes, etterfulgt av middelhavs-, flexitar- og ornish-diettene. Ornish-dietten ble opprettet i 1977 av Dr. Dean Ornish, grunnlegger av det ideelle organisasjonen Preventive Medicine Research Institute i California.

Ornish Diet er kombinert med stressmestringsteknikker , trening, sosial støtte og røykeslutt, og er ifølge Ornish det eneste vitenskapelig beviste programmet for å reversere hjertesykdom uten medikamenter eller kirurgi .

Chrishttps://chrisc.no
Chris er drivkraften bak CHRISC.NO. Med en urokkelig lidenskap for journalistikk og et øye for fengslende historier, leder Chris teamet med en nyskapende visjon og et urokkelig engasjement for journalistisk integritet.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here